Tippek & ötletek térkövezés előtt

A kerttervezés és benne a térkövezés talán a legélvezetesebb része otthonunk kialakításának. Mivel azonban többlépcsős és hosszú távra szóló projektről beszélünk, mindenképpen érdemes alaposan átgondolni. Annál is inkább, mivel a térkő és a növényekkel beültetett területek nem könnyen cserélhetőek fel később. Ebben a cikkben összefoglaltuk neked a legfontosabb lépéseket, amelyeken érdemes átmenned, mielőtt nekivágsz.

Tervezés:

Először is fogalmazd meg magadnak, hogy milyen célra és tevékenységekhez fogod használni a kerted. Nem mindegy, hogy kisgyerekek fognak benne játszani, vagy egy pár használja pihenéshez. Döntsd el, hogy kertészkedni szeretnél inkább, vagy a pihenésé lesz a főszerep.

Írj kívánságlistát azokkal az elemekkel, amelyekre mindenképpen vágysz! Ez még most csak az ötletelés szakasza, itt lehetsz nagyon merész és kreatív is. Ezután azonban fel kell állítanod a prioritásokat!

Költségvetés:

A következő lépés, a büdzsé tervezés. Gondoljátok át, hogy mennyi pénzt szeretnétek rászánni! Érdemes egy részletes költségtervet is készíteni az egyes elemekről. Így a prioritási lista alapján meg tudjátok húzni a határt. Jó hír, hogy ez egy olyan projekt, amelyet nem feltétlenül kell egyszerre megvalósítani.

Ha valamilyen fontos elem nem fér most bele, egyszerűen csúsztassátok át későbbre! Tipp: A térkövezés tervezésekor érdemes egyszerre megvásárolni a szükséges mennyiséget. Ezáltal biztosíthatod, hogy a színárnyalat biztosan azonos legyen.

Kivitelezés:

Nem elhanyagolható szempont már a költségtervezéskor, hogy magatok vágtok-e bele, vagy szakember segítségét kéritek.

Az egyik oldalon a költségek megtakarítása áll, a másikon a szakmai tapasztalat. A térkövezés esetében inkább a profi kivitelezés lehet a fontosabb. Mérlegeljetek!

Lehetőségek és kihívások:

Vegyétek számba a lehetőségeket és kihívásokat! Minden kert más és más adottságokkal rendelkezik. Előfordulhatnak szintkülönbségek, melyeket át kell hidalni.

Érdemes a benapozottságot és a szomszédoktól való távolságot is figyelembe venni. Tipp: szintkülönbségek áthidalására tökéletes választás a támfalelem és a növényedény.

Vázlatrajz:

Ha megvan minden elem, készíts rajzot! Fontos, hogy nagyjából méretarányos legyen a terved.

Ha valamelyik nagyszabású elem a költségek vagy a telek mérete szempontjából nem fér bele, ne aggódj! Kiválthatod egy kisebb volumenű, de hasonló funkciót szolgáló opcióval. Mindenképpen szeretnél egy grillezőt és kerti sütögetőt is, de nem fér bele keretbe? Tippünk: 3 in 1 kerti tűzrakó

Dizájn és a beépítendő termékek kiválasztása:

Ha kész a terved, és eldöntötted ki végzi a kivitelezést, akkor a legjobb résznél tartasz:

Válaszd ki a beépítendő térköveket és a kerti dizájn elemeket !