Tökéletes lerakás

Perfekt verlegt by

Frühwaldnál

Tökéletes végeredmény néhány lépésben! Itt tájékozódhat a térkövek és a teraszlapok kötőanyag nélkül lerakásának módjáról. A köveket lazán ráfektetjük az ágyazatra és gondosan bevibráljuk. Mindez egy kis szakmai rátermettséggel problémamentesen megoldható! A lapokat viszont kalapáccsal rögzítjük és nem vibráljuk be.


A burkolt felület sematikus ábrázolása kötőanyag nélküli kivitelezéssel (előírt beépítési mód):

1. Talajkiemelés

Az alapot 20 – 30 centiméterrel szélesebbre ássuk, mint a burkolandó felület. Ilyenkor távolítsuk el a nem teherbíró talajrétegeket – mint például az agyagot vagy az anyaföldet – addig, amíg el nem érjük a stabil talajt.

2. Ágyazati anyag felhordása

Amennyiben szükséges, tömörítse az alapot! Ezután rétegenként töltse fel fagyálló kaviccsal vagy sóderrel és tömörítse ismét! Figyelem: Az egyes rétegeket bizonyos szögben lejtve kell lefektetni, hogy később el tudja vezetni a beszivárgott csapadékvizet.

3. Az ágyazat

A kötésmentes felső hordozórétegre kiegyenlítő rétegként lazán és egyenletesen hordjon fel 3 – 6 cm vastagságban kőzúzalék ágyazatot! Ezt a kőzúzalék ágyazatot csak a lerakott és kifugázott térkövekkel együtt vibálja be!

4. Térkövek beépítése / lapok fektetése

Legyen kreatív – és hallgasson a tanácsokra: kültéri burkolatának megjelenését a különféle formák, színek és felületek együttes hatása határozza meg! A fugázás is fontos szerepet tölt be. Rögzíti a köveket és emellett segít a terhelés egyenletes eloszlatásában. A szegélykövek megakadályozzák a lerakott kövek oldal irányú kimozdulását.