Kötésminták

Beton térkövek és lapok formai kialakítása

Elsősorban a kötésminta határozza meg egy terület hangulatát. Különböző formátumok, színek és fugakiosztás választásával kitágíthatjuk a tereket. Így kizárólag nagy vagy kis formátumú kövek lerakásával a területet kitágíthatjuk vagy behatárolhatjuk.

Azonban nem minden a dizájn. A funkciót sosem szabad figyelnem kívül hagyni. A gondos tervezés és a beépítési előírások betartása a kivitelezés során együttesen biztosítják a létesítmény hosszú élettartamát. Gyakorlati alkalmazási példákkal is bizonyított, hogy a különböző anyagok egymással jól kombinálhatóak. Az alábbiakban bemutatunk néhány klasszikus kötésmintát.

A www.fruewald.hu weboldalon mindezeken felül további kötésmintákat is találhat, melyekhez mennyiség- kalkuláló program is kapcsolódik..

Keresztfugakötés

A köveket szabályosan helyezzük el egymás mellett. Ez a fajta lera- kási mód leginkább kisebb igénybevételű felületekhez alkalmas – mint például teraszok, erkélyek vagy árkádok – mivel a fugák mindkét irányban egymással párhuzamosan futnak.

Futókötés

A köveket minden második sorban 1/3 vagy 2/3 eltolással fektetjük egymás mellé. Ezáltal megtörjük a fugák rajzát, és tágítjuk a teret. Ezzel a kötésmintával már lényegesen jobb terhelhetőséget érhetünk el – teraszokon, utakon, udvarokon és behajtókon alkalmazzuk!

Könyökkötés

Ennél a kötésnél mindkét fugairányt megszakítjuk. A köveket a szegélyhez viszonyítva derékszögben rakjuk egymás mellé, így nagyon erős kötést hozhatunk létre, mely különösen hasznos erős igénybevételű felületeknél – teraszok, utak, kapubehajtók optimális kötésmintája.

Halszálkakötés

A köveket a szegélyhez viszonyítva átlósan fektetjük egymás mellé, mely igen erős terhelhetőséget hoz létre. Kifejezetten alkalmas gépjárműforgalomnak kitett helyeken.