Beton térkő - színek, méretek, lerakási minták és térkövezési útmutató

A beton térkő manapság a legkedveltebb kültéri burkolat. Népszerűsége abban rejlik, hogy számtalan előnnyel rendelkezik. Fő feladata, hogy a térkövezett terület védjen az  időjárás viszontagságaitól, kényelmes közlekedést biztosítson akár gyalogosan, kerékpárral vagy gépjárművel. Emellett hosszútávon strapabíró, időjárásálló, rendeltetésszerű lerakás és használat mellett évtizedek múlva is megőrzi eredeti állapotát.

Ha már a lerakásról beszélünk, fontos megemlíteni, hogy a szakmai ajánlások pontos betartása mellett akár házilag is lerakható, nem feltétlenül szükséges szakemberek bevonása. Ha egy térkő elem később mégis megsérül, pillanatok alatt, minimális költséggel cserélhető.

Végül, de nem utolsósorban az utóbbi évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően szemet gyönyörködtető design megoldások is kialakíthatók vele. A színek, formátumok és lerakási minták tárháza kimeríthetetlen.

Térkő választási útmutató – alkalmazási területek, színek, formák, lerakási minták szerint

Alkalmazási területek

A házad környezete több kisebb önálló egységből áll. Ilyenek például a terasz, a kapubeálló, a kerti utak, járdák, a szaletli, nyári konyha vagy akár egy kerti kút vagy egy tűzrakó.

Mindezek burkolására tökéletesen alkalmas a beton térkő. Annyit érdemes tudnod a választásnál, hogy a gyalogos közlekedésre kialakított területek – teraszok, járdák – burkolására elegendő a kisebb vastagságú – 3,8 – 4 cm – beton teraszlapokat alkalmazni. Ezek ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint térkő társaik, csak vastagságukból adódóan teherbírásuk kisebb. Előnyük, hogy általában nagyobb formátumokban kaphatók, és mivel vékonyabbak és ezáltal könnyebbek a térköveknél, így kézi erővel is lerakhatóak.

Ebből következik, hogy a gépkocsi forgalomra szánt területek – garázs, autóbehajtó, autóbeálló – burkolására már kizárólag a nagyobb vastagságú – min. 5-6 cm – beton térkövek alkalmasak.

A Frühwald termékpalettájában ugyanolyan felületi kialakítással szerepelnek térkövek és teraszlapok is, így nem kell lemondanod az egységes megjelenésről sem.

Térkő választás színek alapján

A térkövek gyakorlatilag szinte bármely színben előállíthatóak, de az aktuális trendek alapján leginkább a szürke különböző árnyalatai és a természetes földes tónusok a leginkább népszerűek. Emellett a mediterrán sárgás, vöröses színárnyalatok is megtalálhatók a gyártók termékpalettájában.

A mi javaslatunk, hogy ne az alapján válassz térkövet, amit a legfrissebb kertépítő/házépítő magazinok címlapjain látsz. Fontosabb, hogy a házad stílusához, szín összeállításához – homlokzat, tetőcserép, kerítés -leginkább passzoljon. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy te és családod jó érzéssel tekintsen a térkövezett felületre, tehát az ízlésed legyen a legfőbb vezérfonal a választásban.

Mivel a térkő választás nem mindennapos feladat – jó esetben húszévente kerül rá sor – érdemes a gyártók látványtervező programjait is igénybe venni. Frühwald Látványtervező itt! Csak fotózd le a házad jelenlegi környezetével együtt, töltsd fel a fotót a programba, válaszd ki a neked tetsző térkövet, színt, formátumot és lerakási mintát. Könnyedén össze is hasonlíthatod a különböző látványterveket.

Tippünk: Törekedhetsz a harmonikus összhatásra azáltal, hogy házad homlokzatához hasonló térkövet választasz. Ha azonban bátrabb vagy, akkor kialakíthatsz kontrasztokat azáltal, hogy a térkő színe sokkal sötétebb, vagy épp világosabb tónusú. A színek harmóniáját azonban mindenképp tartsd szem előtt!fd

Térkő választás méret szerint

Általános szabályként elmondható, hogy a kisebb formátumok tágítják a terek, a nagyok pedig szűkítik. Ebből adódik, hogy a manapság trendi nagy formátumú térkövek lerakása akkor célszerű, ha elég nagy a telek és ezen belül a térkövezendő terület nagysága. Fontos szempont lehet emellet, hogy a nagyobb formátumú térkövek/teraszlapok mozgatása/lerakása sokkal precízebb folyamatot igényel, itt már célszerű lehet szakember bevonása.

Ha kicsi a helyed, akkor a nagy formátumok eleve nem jönnek szóba, mert a túl sok vágott szél se nem esztétikus, se nem praktikus. Ilyenkor érdemes kisebb formátumú térkövet választani.

Tipp: a különféle színek és méretek ízléses mixelése nemcsak gyönyörű design megoldásokat eredményez, de tisztán elkülöníti egymástól a más-más funkcióval rendelkező tereket.

Térkő lerakási minták

Eljutottunk a legizgalmasabb feladathoz: Hogyan tudok kialakítani egyedi és trendi designfelületet házam körül?

Arra vonatkozóan, hogy milyen színű, formátumú, méretű és felületkialakítású térkövet válasszak nincs általános szabály. Mint ahogy arra sem, hogy melyik lerakási minta vagy térkő kombináció a legszebb.

Aki nem szeretne mellé nyúlni, az válasszon kombi formátumot, mely azt jelenti, hogy a raklapon legalább 3 féle különböző formátumú követ kap azonos felülettel. A gyártók a lerakáshoz többféle kötésmintát is javasolnak, így csak ki kell választani a leginkább megfelelőt.

A bátrabbak és bevállalósabbak maguk is tervezhetnek egyedi felületeket különféle minták, színek vagy formátumok vegyítésével, vagy alkalmazhatnak fríz-t is a felület megtöréséhez.

Térkő lerakás – Lerakási tippek

Megvan minden, kiválasztottuk a megfelelő térkő típust, színt, formátumot és lerakási mintát. Már “csak” a kivitelezés van hátra.

Javasoljuk, hogy aki még nem csinált ilyet, és nem mozog kellő magabiztonsággal a DIY – vagyis csináld magad – világában, feltétlenül keressen szakembert a feladatra.

Ha azonban kedvet és kellő elszántságot érzel a térkövezéshez, következzen neked néhány fontos tanács  a térkő lerakáshoz

Az első lépés a szegély lerakása:

A második lépés az ágyazat kialakítása. Fontos, hogy ügyelj a megfelelő rétegrendre, mert csak így lesz hosszú ideig tartós és szép a felületed.

Tipp: Az egyes rétegek tömörítéséhez mindenképp használj lapvibrátort. A rétegeket egyesével tömörítsd, és a térkövet az ágyazattal együtt vibráld be!

Az egyes rétegek vastagságának kiválasztása nem csak a talajtól függ, hanem attól is, hogy gyalogosan vagy autóval fogod használni a területet.

Térkő lerakási kisfilm hamarosan itt!