Kerti tippek és ötletek térkővel, teraszlappal és kerti design elemekkel

Hogyan alakítsunk ki álomkertet térkövekkel és kerti design elemekkel? Nyári konyha, szaletli, kerti tűzrakó, magaságyás és sok más kerti tipp…

Kerti tippek térkővel –  kertünk nappalink, ezáltal otthonunk szabadtéri része, mely összeköti a belső tereket a természettel

Kerti tippek térkővel:

Te is elképzelted már, hogy egy hosszú, forró nyári nap után a saját kertedben lazítasz egy jéghideg koktéllal a kezedben, és nem vágysz máshová, mert pont az vesz körül, amire mindig is vágytál? Azon a helyen vagy, ahová büszkén hívhatsz barátokat egy kis kerti grillezésre, vagy ahol a családoddal is szimplán jól érzed magad? Esetleg még az is belefér, hogy a grill partin a salátába a saját kertedben termett paradicsom kerül? Álomkerted igazán könnyen megvalósíthatod akár kis lépésekben is, hogy ne egyszerre terhelje meg a pénztárcádat.

Mutatunk néhány kerti tippet térkővel, mellyel kialakíthatod saját oázisodat a kertedben:

Terasz:

A terasz közvetlenül kapcsolódik nappalinkhoz, ezért első lépésként beszéljünk a terasz kialakításáról!

Mivel a legfeltűnőbb, ezért talán legfontosabb része a burkolat, ezért érdemes kellőképp körüljárni a lehetőségeket:

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen típusú teraszburkolatok léteznek, ezért most csak röviden összefoglalva annyit jegyeznék meg, hogy a legtartósabb és egyben legsokoldalúbb megoldás a beton teraszlap. Számos előnye mellett kiemelném, hogy teljes mértékben harmonizálni tudod a kerti járdáddal és a kapubehajtón, garázsfeljárón alkalmazott térkő burkolattal. Emellett rendkívül strapabíró, jól tisztítható, ha egy teraszlap elem mégis megsérül/elszennyeződik a cseréje gyerekjáték.

Ma már nem kell lemondanod a színek, formák és lerakási minták nyújtotta egyediségről és variálhatóságról sem, mert az elérhető opciók száma határtalan.

Tipp: mindenképp vigyél haza egy mintakövet, hogy élőben lásd, hogy fog harmonizálni a ház homlokzatával, a tetőcserép színével és a kerítéssel.

Ezután már csak a színben és stílusban leginkább passzoló kerti garnitúrát és kiegészítőket kell kiválasztanod, és indulhat is kerti mulatság!

Kerti tűzrakó: grillezés, szalonnasütés, bográcsozás:

A kerttervezés legalapvetőbb része a terasz és a térkövezett garázsbehajtó és kapubeálló megtervezése és kialakítása, valamint a kerti utak, járdák és lépegetők kialakítása.

Azonban a térkövezett felületekkel nem merül még ki a kert arculatának kialakításához alkalmas különböző kerti design elemek tárháza.

Ha szeretnél valami igazán kellemes, kerted megjelenését alapjaiban meghatározó, karakteres, de ugyanakkor praktikus kerti elemet, akkor építs kerti tűzrakót, melyet használhatsz szalonnasütéshez, bográcsozáshoz, grillezéshez is. Egyszerűen nézheted is teraszodról a lobogó tűz látványát, de télen melegedhetsz is mellette egy csésze forralt borral a kezedben.

Tippünk: Kerti tűzrakó Caesar falazóelemekkel 

Nyári konyha:

Nincs is annál jobb, mint egy fárasztó nap után saját kerti pihenő oázisunkban lazítani. Ha ezt még finom ételekkel is kiegészítjük, melyet a szabadban készíthetünk és fogyaszthatunk el nyári konyhánkban, igazán szerencsések vagyunk. A szabadtéri főzés egyedi ízt ad az ételnek, elfogyasztása a friss levegőn pedig különleges élményt nyújt.

A kerti konyha, vagy más néven nyári konyha padlójának burkolata mindenképp térkő legyen, mert így nem kell tartanod a fagytól, könnyen tisztíthatod ha valami lecsöppen, és a színek, formák világa határtalan.

Tippünk: kombináld bátran a színeket és felületeket, ezáltal egyedi hangulatot teremtve!

A fotón a Maretimo Szépia Barna térkő szerepel.

Magaságyás:

A magaságyás számtalan gyakorlati előnye mellett kertünk ékköve lehet. Kialakíthatod többféle anyagból is: fából, kőketrecből, műanyag elemekből is.

Tippünk: Ha természetes anyagot használnál, de nem szeretnél folyamatosan a kezelésével küszködni, használj beton falazóelemeket!

Szaletli:

A kert arculatát talán a leginkább befolyásoló kerti elem a szaletli vagy pavilon. Leginkább pihenőhelyként funkcionál, de remek helyszíne lehet családi kártyapartiknak, éjszakába nyúló nyáresti beszélgetéseknek. A szerkezet fából készül, a padló burkolata pedig minden esetben térkő.

Tippünk: ha kedveled a természetes hatást és a rusztikus stílust, válaszd a Caesar térkövet, melyet falazóelemként alkalmazva pavilonod köré még falat is építhetsz belőle, tetszés szerinti magasságban – mindezt úgy, hogy ugyanazt a követ használod a padlón és a falaknál is, a teljes harmónia érdekében.