Térkő tisztítás házilag: tippek, praktikák, jó tanácsok

Térkő tisztítás felsőfokon

Ahhoz azonban, hogy ez hosszú távon, tartósan is így maradjon, rendszeres térkő tisztításra van szükség.

Maga a folyamat nem bonyolult, azonban érdemes vigyázni, mert a különböző házilag előállított térkő tisztító szerekkel és folyadékokkal akár kárt is tehetünk a burkolat felszínében.

Hogyan történik a térkő szakszerű gondozása?

Az alábbiakban ezt mutatjuk be részletesen — térkő tisztítás házilag vagy szakemberrel, folyadékkal vagy más eszközökkel, a legkülönbözőbb szennyeződések (például moha) eltávolításával.

A térkő tisztítást befolyásoló tényezők

A tiszta burkolathoz vezető út első és legfontosabb lépése maga a térkő.

Ahhoz ugyanis, hogy a burkolat mindig tiszta legyen (vagy legalábbis tisztának érződjön), olyan térkövet érdemes választani, amely:

A színátmenetes térkövek emellett rendkívül jó megoldásnak számítanak, hiszen szinte minden foltot vagy szennyeződést képesek elrejteni.

térkő tisztító folyadék

A következő tanács az, hogy válasszunk zártabb burkolatot.

A zártabb térkő azt jelenti, hogy kisebb közötte a fuga, ezáltal jóval kisebb tere van a gazoknak ahhoz, hogy növekedjenek és terjeszkedjenek.

Azt javasoljuk, hogy a térkő mellé mindig kerüljön szegély is, hiszen ez megakadályozza, hogy a burkolat a mindennapi használat során és a nagy súly alatt szétcsússzon.

A harmadik szempont a tisztíthatóság. Ezt leginkább az egyes térkövek felülete, és azok érdessége befolyásolja.

Minél érdesebb egy felszín, annál több helyen tudnak megtelepedni rajta az oda nem illő szennyeződések, illetve annál nehezebben tisztítható.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy amennyiben túl sima a felület, abban az esetben a térkő csúszóssá válhat, ezáltal veszít hasznosságából — egyes esetekben akár veszélyessé is válhat.

A megfelelő térkő kiválasztása tehát kulcsfontosságú, hiszen hiába szép egy kültéri elem, ha néhány hónap múlva elveszíti különlegességét.

Amennyiben olyan minőségi, esztétikus és tartós térkövet vásárolna, amelyik minden korábbi feltételnek maradéktalanul megfelel, nézzen körül a Frühwald térkő kínálatában!

Térkő tisztítás házilag vagy szakemberrel

térkő mosás

A térkő tisztítási feladatok között vannak olyanok, amelyeket mi magunk is könnyen, gyorsan el tudunk végezni.

Ilyen feladatok például a térkő seprése, mosása.

Ahhoz ugyanis, hogy burkolatunkon ne tapadjon meg a por — és ezáltal ne változtassa meg a térkő színét — havi rendszerességű söprésre és locsolásra van szükség.

Ez különösen fontos abban az esetben, ha télen sózzuk a felületet!

Emellett a gazzal is meg kell küzdenünk, hiszen a megfelelő térkő megvásárlásával csupán ritkítjuk azok megjelenését, de a problémát teljesen megszüntetni sajnos szinte lehetetlen.

Szerencsére az előbb említett kis méretű hézagokkal elérjük, hogy csak néhány erős gaz szára tudjon kiserkenni, ezáltal könnyen kihúzhatóak.

Ezt érdemes rendszeresen megtenni, hiszen minél korábban húzzuk ki a gazt, annál kevésbé tud megerősödni, illetve annál kevésbé tud elszaporodni.

Ahogy az tehát látható, a térkő tisztítás házilag is kivitelezhető.

Léteznek azonban olyan helyzetek, amikor professzionális segítségre lehet szükség.

Térkő tisztító folyadék és egyéb eszközök

Térkő tisztítás házilag

A térkő felületre ma már rengeteg speciális, direkt erre a célra kifejlesztett térkő tisztító folyadékot gyártanak.

Létezik például olajfoltokat vagy gumi csíkokat eltávolító folyadék is — ezek hatása azonban mindig kétséges, ráadásul az alkalmazásuk akár még kárt is tehet a burkolat felszínében.

Az olyan speciális térkő tisztító folyadékok, mint a moha eltávolító, a rágógumi felmaró vagy a különböző foltokat (pl.: mészkivirágzás) eltüntető megoldások már sokkal biztonságosabbak, ám ezeket is érdemes a tényleges térkő tisztítás előtt nagyon kis felületen — akár direkt erre a célra vásárolt térkő darabokon — kipróbálni, így elkerülhető, hogy nagyobb kárt tegyünk a burkolatban.

Sok esetben a gyomirtó is térkő tisztító folyadéknak számít, ebből azonban bio és természetkímélő változatok is kaphatóak.

Próbáljunk ki minél több megoldást, és haladjunk az enyhébbektől (pl.: bio) az erősebb megoldásokig — ne kezdjünk egyből a legerősebb szerrel.

Így nem csak a térköveinket, hanem a talajt, ezáltal a természetet is óvjuk!

További információk és hasonló cikkek a Frühwald blogján érhetőek el, a széles térkő kínálat pedig itt található!