Terasz építés - a beton térkő és teraszlap előnyei

Terasz építés házilag – Mit válasszak, melyek a beton térkő és teraszlap előnyei?

A terasz építés abból a szempontból különleges, hogy a ház, illetve a kert között helyezkedik el, ezáltal fontos, hogy:

Természetesen ez a minőségről is elmondható!

Választhatunk olcsóbb alapanyagokat, ám ha később meggondoljuk magunkat, a terasz átépítése utólag már jóval nehezebb feladat lesz. Az építés vagy a terasz beépítés házilag is történhet, ám ekkor igen komoly odafigyelésre és precizitásra lesz szükség. Elhanyagolhatjuk a terasz berendezését, ám ebben az esetben nem fogja azt az életérzést adni, ami egy jól kivitelezett, hangulatos terasztól elvárható.

De milyen is a tökéletes terasz?
Az alábbiakban pontosan ezt mutatjuk be — terasz építés házilag vagy szakemberrel, extra ötletekkel!

Terasz építés házilag

Amennyiben olcsó terasz ötleteket keresünk, törekedjünk arra, hogy ne az alapanyagokon, hanem az épített elemek számán próbáljunk spórolni.

A házilag történő terasz építésnél ez különösen fontos!

Amire biztosan szükségünk lesz:

Az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

A terasz készítése az alábbi lépéseket tartalmazza:

  1. Méretek meghatározása
  2. Terasz alapozás
  3. Teraszburkolat lerakása

1. Méretek meghatározása

A terasz készítés első lépése minden esetben a precíz, alapos mérés.

Tudnunk kell, hogy pontosan mekkora lesz a terasz mérete négyzetméterben, szélességben és hosszúságban is, hiszen ez alapján tudjuk majd megvásárolni a szükséges alapanyagokat.

Amennyiben az építmény egy házhoz épített terasz lesz, abban az esetben nem négy, hanem csak két sarkot kell kijelölnünk — ezeket pedig célszerű egy-egy betonvassal kitűzni, amelyekre rögzíthetjük majd a szintjelző zsinórt.

A terasz alap mélysége több rétegtől függ: ilyen például a padlózat, a gerendák és a beton. Ezeket mind-mind bele kell számolnunk a terasz végső magasságába, illetve mélységébe.

A szintjelzésnél érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy az alap ház felőli oldalán ne menjünk fel a teraszajtó szintjéig — tehát a terasz alapjának legfelső rétege néhány centiméterrel alacsonyabban legyen, mint ahol a terasz ajtaja kezdődik.

Emellett az is rendkívül fontos, hogy a terasz ne a ház, hanem a kert felé lejtsen, tehát a terasz sarkait kijelölő betonvasakon is 2% lejtésnek megfelelően alacsonyabbra kell jelölni a szintet, mint a terasz ház felőli oldalán.

Ha megvagyunk a jelölésekkel, feszítsük ki a szintjelző zsinórokat a ház, illetve a vasrudak közé.

Ez után pedig kezdődhet a terasz alapozása!

2. Terasz alapozás

Az alapozás első lépésében a talajt ki kell ásnunk a rétegrendnek megfelelő mélységig és a terasz teljes területén egy teljesen sík felületet kell kialakítanunk. A terasz kívánt szélességénél és hosszánál kb. 30 cm-el szélesebb felületet alakítsunk ki, hogy a teraszunkat összefogó szegélynek megfelelő helyet biztosítsunk. Ha szükséges, akkor tömörítsük a területet, hogy teherhordó felületet érjünk el.

Ezután következhet a szegélyek kialakítása. Ehhez terítsünk frissen kevert betont a terasz élei mentén, kb. 10 cm vastagságban. Ebbe helyezzük bele az előre megvásárolt betonszegélyt úgy, hogy azok egymáshoz kapcsolódjanak a végükön levő hornyokkal. Ha a szegélyeket elhelyeztük körben, akkor két oldalról szintén terítsünk melléjük betont, kb. 10-15 cm magasságig, hogy ezzel támasszuk meg a szegélyeket.

A munkát 24 óra múlva folytathatjuk, addigra a szegély elemeket tartó beton kellő szilárdságot fog elérni. Ezután kb 15-20 centiméter vastagságban kaviccsal töltsük fel a területet, amely teherviselő és vízelvezető feladatot fog ellátni. A kavics réteget ezután tömöríteni kell, célszerűen lapvibrátorral. Addig tömörítsük és ha kell ismét terítsünk rá kavicsot, amíg a kívánt szintet el nem érjük. Ez a szint a teraszlap vagy térkő vastagságából plusz 5 cm-ből áll össze.

Ezután kb. 5 cm vastagságban kőzúzalék réteget terítsünk szét egyenletesen a kialakított felületen. Ezt már külön nem kell tömörítenünk.

3. Teraszburkolat házilag

Mivel a terasz alapja, illetve kerete már készen van, eljött az ideje a teraszburkolat lerakásának!

Ma már rengetegféle teraszburkoló elem érhető el, de a legtartósabb, legszebb eredményt kétségtelenül a jó minőségű, modern és esztétikus beton teraszlapokkal, illetve beton térkövekkel érhetjük el!

A terasz alapozás harmadik lépése a beton térkő vagy lapok lefektetése.

A betonlapokat óvatosan helyezzük a kialakított felületre úgy, hogy közben a szétterített kőzúzalék réteg vastagsága ne változzon. A lapok közé, ha szükséges, fuga távtartókat helyezzünk.

Rendkívül fontos, hogy a már korábban kimért lejtést megtartsuk, és a betonlapokat úgy rakjuk le, hogy a víz majd a kert felé tudjon lefolyni, ne a ház felé. Ezt egy vízmértékkel könnyedén meg tudjuk határozni, és 2%-os lejtés elég ahhoz, hogy ne álljon meg a víz az elkészült teraszon.

Ezzel véget ért a terasz kialakítása, már csak egyetlen lépés maradt hátra!

A teraszunkra egyenletesen terítsünk kvarc (azaz nem agyagos) fugázóhomokot, majd seperjük hosszanti és kereszt irányban is el, hogy az összes fugahézagot teljesen feltöltsük a homokkal. Ezután a lapvibrátorral (feltétlenül gumilappal!) tömörítsük a felületet. Ezután még egyszer seperjük be fugahomokkal a teraszunkat.

Sokan használnak fát padlóburkolásra, ám a fa terasz sajnos nem a legtartósabb megoldás, ugyanis igen nehezen birkózik meg az időjárás viszontagságaival — még akkor is, ha megfelelő teraszfedés vagy terasztető ötleteket választunk.

Amennyiben a terasz fából készül, készüljünk fel rá, hogy gyakoribb utókezelésre lesz szükség!

A cél az, hogy a terasz építése utólag se járjon többletmunkával — egyszer csináljuk meg, de akkor rendesen!

Pontosan ezért érdemes megfontolni egy szakember bevonását.

Terasz építés szakemberrel

Amennyiben a terasz építés szakember bevonásával történik, érdemes előzetes terveket készíteni.

Ezzel rengeteg időt spórolunk meg magunknak, illetve a szakembernek is, hiszen nem akkor kell kitalálnunk, mekkora és milyen formájú teraszt szeretnénk, amikor már az építési munkálatok kezdődnének.

Sokszor fordul elő, hogy a terasz építés házilag történő kivitelezésekor a család rosszul számol, és túl kevés, vagy éppen túl sok anyagot vásárol, amit később már nem tud felhasználni, ezzel pedig jelentős költségekbe verik magukat.

Ebben rengeteget tud segíteni egy szakember, akinek a munkadíja jóval olcsóbbá válik azáltal, hogy segít elkerülni az ilyen és ehhez hasonló többetköltésből eredő hibákat.

Emellett az is rengeteget segíthet, ha konkrét terasz ötletekkel várjuk a mesterembereket!

Terasz ötletek

A terasz ötletek házilag, illetve a szakemberekkel történő kivitelezésben is rengeteget tudnak segíteni, hiszen:

A terasz ötleteket különböző kategóriákra osztottuk annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb lehetőségeket!
terasz ötletek olcsón

teraszfedés ötletek
terasz ötletek