Térkő lerakási minták: A legnépszerűbbektől az egyediekig

Térkő lerakási minták – Milyen térkő lerakási mintát válasszak? Melyek az aktuális trendek? Mire figyeljek a térkő választásnál? Melyik térkőhöz milyen lerakási minta illik?

mellett ugyanis, hogy képesek behozni a kövek nyújtotta természetességet a kültér hangulatába, tartósságuk és teherbírásuk is rendkívül nagy. Ezáltal az autóbeállók, kerti utak és a teraszok egyik legkedveltebb építőanyaga.

Fontos azonban tudni, hogy térkő és térkő között is igen nagy különbség lehet.

Egyrészről más-más méretekkel rendelkeznek.

Másrészről formájukban, vastagságukban és színvilágukban is különböznek egymástól, ezért ha kreatívabb, egyedibb burkolatot szeretnénk létrehozni, a lehetőség adott.

Ráadásul nem csak maguk a térkövek különböznek egymástól, hanem a térkő lerakási minták is.

Az alábbi cikkben ezt mutatjuk be — a legnépszerűbb térkő lerakási mintáktól a kevésbé ismert, egyedibb megoldásokig.

A cikk végén pedig arra is kitérünk, hogy miként találhatjuk meg az elképzelésünknek és a választott térkő mintának megfelelő termékeket. Következzenek tehát a legnépszerűbb és legegyedibb térkő lerakás minták.

A leggyakoribb térkő lerakás minták

A különböző térkő lerakás mintákhoz más-más stílusú térköveket érdemes választani.

Természetesen ebben is segítünk!

Amit minden felsorolt elemnél bemutatunk:

  • Maga a térkő lerakás mintája
  • A minta kinézete a valóságban (képekkel)
  • A térkő mintához ajánlott termékek

Futósoros térkő minta — menetirányban

A futósoros kötések a legegyszerűbb térkő lerakási minták közé tartoznak.

Lehetőségünk van menetiránnyal megegyező irányban (párhuzamosan) vagy akár keresztben (merőlegesen) is letenni a köveket — mindkét opcióval más vizuális hatást fogunk elérni. A párhuzamosan lerakott térkövekről azt érdemes tudni, hogy a fugák közelsége igencsak leszűkíti a teret, ezért olyan helyen érdemes ebben a mintában lerakni a térköveket, ahol nagy tér áll rendelkezésre.

Ehhez a lerakás mintához a Parolint, a Behatont, a La Piazza Grandet, a Maretimot vagy az Okos térkövet is érdemes megtekinteni, mert rendkívül jól mutatnak.

Futósoros térkő minta — menetirányra merőlegesen

Szintén a legegyszerűbb lerakási módok közé tartozik, hiszen gyakorlatilag ugyanúgy történik a kivitelezés, mint ha párhuzamosan tennénk le őket. Éegyen szó akár magáról a térkövekről, akár a térkő szegély lerakásáról.

Tudtad, hogy a merőlegesen lerakott futósoros térkő minta tágítja a teret? Ezért a szűkebb terekre, kerti utakra, utcafronti járdákra kimondottan ilyen mintázatban érdemes lerakni a burkolatot.

Érdemes megnézni például a Caesart, az Okos térkövet vagy annak antik változatát, mert igen jól mutatnak merőlegesen futósoros térkő mintában lerakva. Emellett természetesen az előző térkő mintánál felsorolt termékeket is bátran ajánljuk, hiszen ahogy mondtuk: a vizuális összhatás igen hasonló lesz.

Pepita térkő minta

A pepita minta lényege, hogy négyzet, kör vagy ezekhez hasonló alakú kövekből áll, az egymás melletti térkő darabok pedig más-más színűek.

A pepita mintát sakktáblaként is lerakhatjuk (a két szín váltakozásával), de akár játékosan meg is variálhatjuk őket vagy akár több színt is bevethetünk, ahogy azt a fenti képen is láthatjuk.

Természetesen ehhez olyan színeket érdemes választani, amelyek jól összeillenek, ezért az olyan általánosabb színek mellett, mint a szürke piros térkő minták, különösen jól mutatnak az őszilomb térkő lerakási minták is.

Halszálka térkő mintázat

Ez a térkő lerakási minta mind közül talán a legtartósabb, legnagyobb teherbírású megoldás.

Ebből kifolyólag főleg olyan felületekre ajánlott, ahol nagy súlyú gépjárművek közlekednek, vagy ahol a térkövek fokozott terhelésnek vannak kitéve.

Mivel a kivitelezésük jóval bonyolultabb, mint például a futósoros térkő mintáké, ezért célszerű szakember segítségét kérni hozzá, ugyanis térkő vágásra is szükség lesz!

Gyönyörű halszálka kötések alakíthatóak ki többek között például a Teranoból, a Florenzből vagy akár a Classic kombiból is.

További térkő lerakás minták

Természetesen más alakzatban is lerakhatjuk a térköveket — ennek csupán a képzelet szabhat határt.

Érdemes lehet kipróbálni még például a parkettakötést (ahol két párhuzamosan lerakott térkő mellé két merőlegesen lerakott kerül), a W-kötést (a lerakott térkövek egy W betűt formáznak), vagy az előbb felsorolt minták kissé átalakított változatát, például a kettős halszálka kötést (egy helyett két térkő kerül egy irányba), vagy az áthelyezett parkettakötést (fél térkőhosszal elcsusztatva kerülnek le a térkövek).

A lehetőségek tárháza tehát szinte végtelen — már csak azt kell eldöntenünk, hogy mi magunk állunk neki vagy szakember segítségével vágunk bele?

Egy biztos: a térkövek minősége és kinézete legalább ugyanennyire fontos!

Térkő lerakás házilag vagy szakemberrel — és a termékek

A térköveket olyan megbízható márkától érdemes beszerezni, amely biztosítja, hogy a legjobb minőséget kapjuk — a legolcsóbb árakon.

A vásárlás során fontos szempont például az adott márka:

Amennyiben egy adott cég — például a Frühwald — megfelel ezeknek az elvárásoknak, már csak azt kell eldöntenünk, hogy a megvásárolt termékeket hogyan szeretnénk beépíteni — avagy a térkő lerakás házilag vagy szakemberrel történik?

Mindez leginkább az egyéni preferenciánktól, a kapacitásunktól és a rendelkezésre álló erőforrásainktól függ, egy azonban biztos: a térkövezés komoly szakértelmet kíván, ráadásul a visszabontása is körülményesebb, mint ahogy azt a teraszlapoknál már megszokhattuk. Amennyiben rendelkezünk az ehhez szükséges kapacitással és szakértelemmel, a térkövezés házilag is kivitelezhető — ellenkező esetben azonban érdemes szakember segítségét kérni.

A másik jó tanács: készítsünk előzetes terveket (például egy látványtervező program segítségével), így biztosan nem érnek majd meglepetések sem minket, sem a kivitelezésre felkért szakembereket.