Teraszlap vagy térkő? Melyiket érdemes választani és miért?

Teraszlap vagy térkő? Ez a kérdés joggal vetődik fel a kertkialakítás során. A kert az otthonunk egyik legfontosabb része, hiszen tavasztól őszig sokan itt töltik az idejük nagy részét.

Ráadásul az udvar, a terasz vagy a kert nem csak esztétikai feladatokat lát el, hanem funkcionálisakat is.

A kültér hangulatát azonban nagymértékben befolyásolja, hogy milyen anyagok találhatóak benne.

Az anyaghasználat ugyanis nem csak a minőség, a tartósság vagy az esztétika szempontjából fontos. A teraszlapok vagy térkövek a teherbírás, a közlekedés, illetve a tér nagyítása/kicsinyítése miatt is rendkívül fontosak.

Nagy dilemmát jelent azonban, hogy teraszlap vagy térkő legyen az adott felületen, mikor melyiket érdemes választani?

Nézzük meg a döntést befolyásoló szempontokat!

Mit jelent a teraszlap és mit nevezünk térkőnek?

A kettő közötti különbséget nem a méretükben, minőségükben vagy a fagyállóságukban kell keresnünk, hanem vastagságukban.

A kőmagasság határozza meg ugyanis, hogy az adott építőelem pontosan minek is nevezhető. Ami még ennél is fontosabb: milyen funkciót képes ellátni.

A teraszlapokat általában 3.8, illetve 4 centiméteres vastagságban gyártják, míg a térköveket 6-tól 8 centiméterig szokás kategorizálni.

De vajon mikor melyiket érdemes használni?

Mint szinte minden építőanyag esetében, úgy itt is két fő faktort érdemes mérlegelni: az esztétikát, illetve a funkcionalitást.

Mivel a teraszlapok általában nagyobbak, mint a térkövek, ezért sokkal inkább alkalmasak arra, hogy megnagyítsák a teret.

Olyankor érdemes tehát őket alkalmazni, ha a burkolatot távolról is látjuk a mindennapjaink során. Másik lehetőség, ha egy kisebb, de összefüggő részt szeretnénk nyitottabbá tenni — például egy teraszt.

Az is fontos, hogy a teraszlapok vagy térkövek lerakása — hacsak nem a tér vizuális kisebbítése a cél — keresztben történjen. Ezt annyit jelent, hogy a hosszúkás oldalak a menetiránnyal merőlegesen helyezkedjenek el, térnagyító hatásukat ugyanis így tudják a leghatékonyabban kifejteni.

A másik nagy döntési faktor a funkcionalitás.

A teraszlapok használata ugyanis — kővastagságából adódóan — olyan tereken javasolt, ahol a teherbírás kevésbé játszik fontos szerepet, tehát a felület leginkább gyalogosan lesz igénybe véve.

Éppen ezért a teraszlapokat főleg előkertek, teraszok vagy kerti lépegetők és tipegők részeként alkalmazzák, míg a térkövet autóbeállók, szegélyek, kerti utak és járdák részeként. Érdekesség, hogy bár már a 6 centis térkő is képes szinte bármely lakossági igényt kielégíteni, amennyiben tartós kamionforgalommal számolunk, érdemes inkább a 8 centiméteres térkő vastagságot választani.

Kivitelezés

A kivitelezés során rendkívül fontos, hogy az ágyazó homokot a sarkokra is megfelelő mennyiségben terítsük le, ellenkező esetben ugyanis a szélek lepattoghatnak nyomás vagy más külső erő hatására.

Itthon ugyan még nem igazán terjedt el ez a megoldás, de külföldön egyre gyakrabban látható, hogy együtt alkalmazzák őket — a teraszlapokat 1-2 sor térkővel választják el egymástól.

Mivel nagyon szép, esztétikus anyagokról van szó, minden kreatív megoldás szóba jöhet, de mivel a vizuális ingereken kívül a funkcionalitás is nagy szerepet játszik, csak és kizárólag minőségi alapanyagokkal érdemes dolgozni — például betonnal!

Beton teraszlap

A teraszlapok között ugyan számtalan típus érhető el, ám ha a funkcionalitást és a tartósságot tartjuk szem előtt, akkor végül a beton teraszlapokra fog esni a választás.

Nagy előnyük, hogy mivel ágyazó anyagba kerülnek, ezért nem kell őket leragasztani.

Ezáltal ha bármi történne a kőlapokkal (pl.: olajfolt cseppen rá, ráesik egy súlyos tárgy, stb.), akkor sincs baj, hiszen — az előzőleg említett tulajdonságának köszönhetően — rendkívül könnyen bontható meg és cserélhető.

Itt is érdemes azonban megemlíteni a vizuális szempontokat is, hiszen a beton teraszlap képes felvenni a versenyt akár még a kerámiával is, ugyanis rengetegféle szín és felületi kialakítás érhető el.

A kivitelezés során rendkívül fontos, hogy az ágyazó homokot a sarkokra is megfelelő mennyiségben terítsük le, ellenkező esetben ugyanis a szélek lepattoghatnak nyomás vagy más külső erő hatására.

A kerámiával ellentétben ráadásul rendkívül jól kombinálható a térkővel!

Egyre gyakrabban áll elő ugyanis az a helyzet, hogy teraszlapok és térkövek is díszítik a külteret, amelyeknek harmonizálniuk kell egymással.

Ekkor válik igazán fontossá a teraszlapok hangulata!

A teraszlapok között ugyan számtalan típus érhető el, ám ha a funkcionalitást és a tartósságot tartjuk szem előtt, akkor végül a beton teraszlapokra fog esni a választás.

Hagyományos vagy modern terasz? Szürke vagy modern teraszburkolatok!

A modern teraszok hangulatát elsősorban nem a kültéri bútorok, a mediterrán növények vagy az egyéb dekortárgyak adják, hanem a modern teraszburkolatok.

Ugyanez igaz a hagyományos, már-már szürke teraszra.

Nem is gondolnánk, hogy a szín, a formavilág és a megfelelő kivitelezés mennyit számít.ővel!

Ahhoz, hogy a szakemberek — vagy mi magunk — kreatív és időtálló teraszokat vagy kültéri tereket tudjunk létrehozni, olyan teraszlapokat és térköveket érdemes választani, amelyek megbízható, sok-sok referenciával rendelkező márkától származnak.

Amennyiben az a célunk, hogy egy luxusnappalit hozzunk létre a kültéren, érdemes körülnézni a Frühwald teraszlapjai között. Itt a klasszikus szürke árnyalatoktól a csúszásmentes kialakításon át a legtrendibb színekig szinte bármit megtalálhatunk!

Emellett a Frühwald térkövek között is érdemes szétnézni, hiszen a termékek széles választéka itt is adott — a visszafogott stílustól egészen az exkluzív felületi struktúráig!

Mi a Frühwald-nál különösképpen ügyelünk arra, hogy a térköveink és teraszlapjaink egymással harmonizáljanak és jól kombinálhatóak legyenek.

Az is megvalósítható, hogy ugyanazzal a felülettel és formátummal rendelkezik a teraszt burkoló teraszlapunk, és az autós forgalomra is alkalmas kocsibeállónk, csupán a vastagságuk tér el egymástól.

Emellett számtalan kreatív és igazán trendi lerakási dizájn is kialakítható a Frühwald széles, és egymással kifejezetten harmonizáló termékpalettájával.

Mindez azért nagyszerű, mert a megannyi színnek és stílusnak köszönhetően képesek lehetünk egységes felületet kialakítani, hiába választunk más-más kővastagságot az egyes területekre.

Teraszlap, térkő vagy akár mindkettő — a kültér hangulata mégis egységes és harmonikus marad!