Támfal építés: beton rézsűkő, támfal elem, növényedény

A támfal építés ma már gyerekjáték, mert már rengeteg olyan kreatív építőelem létezik, amiknek a segítségével kertünket egyedivé, különlegessé tehetjük.

A támfal építés fő szempontjai

A kertek — a szintezésüket tekintve — két csoportba sorolhatóak:

  • Vízszintes, egyenes terepek
  • Lejtős, szintkülönbségekkel rendelkező területek

Míg előbbinél a burkolat általában térkövekből készül, a támfal építés főként rézsűkövek vagy növényedények segítségével valósul meg.

De mire is jó a rézsűkő vagy a beton növényedény, milyen megoldásokhoz vehetjük hasznát és hogyan érdemes nekiállni egy lejtős kert támfalának?

A rézsűkő szerepe

A rézsűkövek olyan építőanyagok, amelyek belül hézagosak, ezáltal termőföldet, mulcsot vagy kavicsot tölthetünk beléjük.

  • Segítségükkel és egymásra építésükkel áthidalhatjuk a szintkülönbségeket
  • Megtartják a földet, megakadályozzák annak leomlását és megcsúszását
  • Stílusos növénytartóként vagy kreatív kerti elemként is használhatjuk őket

A rézsűkövek tehát amellett, hogy igen hasznosak, esztétikai értékkel is bírnak.

Ehhez azonban minőségi, ízléses termékeket érdemes választani!

Támfal építése támfalkő segítségével

A rézsűkövek és egyéb támfal elemek — például lépcsők, beton flórakosarak — építésével igen meredek domboldalakat is képesek lehetünk biztonságossá, igényessé és megközelíthetővé tenni.

Fontos azonban tudni, hogy nem csak a meredek kertekbe lehet támfalat építeni!

Lehetőségünk van például a kert, illetve a járda szintje alatt is létrehozni egy mini kertet, ami akár sziklakert is lehet. Sokan bográcsozót vagy tűzrakó helyet alakítanak ki, hiszen a süllyesztésnek, illetve a támfalas megoldásnak köszönhetően a hely szélvédetté válik.

Ha ilyen megoldásban gondolkodunk, akkor a legfontosabb — függetlenül attól, hogy hol lesz a tűzrakó — a megfelelő vízelvezetés kialakítása lesz.

Beton lépcső elemek

Minél nagyobb lesz a szintkülönbség, annál biztosabb, hogy lépcsőkre is szükségünk lesz. Erre a célra már léteznek beton lépcsőelemek is, ezeket érdemes használni.

Ez esetben fontos, hogy a lépcsőre ne tudjon rámosódni a föld, így a lépcsők mellé érdemes rézsűköveket helyezni.  Ezzel egyrészről rendkívül stabil szegélyt hozunk létre, másrészről pedig megakadályozzuk, hogy a víz — vagy éppen a sár — a lépcsőre jusson.

A rézsűkő nagy előnye továbbá, hogy mulccsal, kaviccsal vagy akár növényekkel is beültethető, így remek hangulatot képes árasztani a mellette futó lépcsővel.

Amennyiben szeretjük a színeket és az illatokat, akár 10-15 centiméteres hézagot is hagyhatunk a beton támfal elemek között — így a növényeknek jóval több helye lesz a növekedéshez, ezáltal az egész építmény zöldebbé válik.

Figyeljünk a hézagokból kimosott talaj mennyiségére, és ha azt látjuk, hogy túl sok földet mos ki az eső, akkor alakítsuk át ennek megfelelően a kerti támfalat.

A támfalak tehát egyenes kertekbe is építhetőek!

A legtöbb esetben viszont a támfalra azért lesz szükség, mert a kertben enyhe lejtés van.

Érdemes megjegyezni, hogy a vízelvezetés, a csúszásvédelem és a föld helyén tartása végett még akkor is érdemes lehet támfalat építeni, ha a szintkülönbség csupán méterenként néhány centiméter.

Nagy könnyebbség, hogy ilyen esetekben a rézsűköveket nem fontos lebetonozni.

Amennyiben viszont nagy szintkülönbségről beszélünk (méterenként több, mint 80 cm szintkülönbség), a betonozás elengedhetetlen, hiszen csak így tudjuk stabilizálni a támfalat. Ez leginkább az első sor beton rézsűkőre vonatkozik — ügyeljünk arra, hogy a betonba körülbelül 10 centiméterrel a térkövezett járda síkja alatt állítsuk bele.

A beton támfalelemek akkor képesek a legjobban ellátni a feladatukat, ha az emelkedő irányába enyhe (körülbelül 5%-os) dőlést kapnak.

Bármilyen kertről legyen is szó — egyenesről, vagy lejtősről —, ne habozzunk belevágni, hiszen a támfal építés akár otthon, házilag is megvalósítható. A legolcsóbb támfal megvalósításához csupán homokra, kavicsokra, illetve beton támfal elemekre (például virágtartó rézsűkövekre) lesz szükségünk.

Az 1 méternél magasabb támfalakhoz azonban már betonozás is szükséges:

Maga a támfal készítés ezeket a lépéseket tartalmazza:

  1. Jelöljük ki az alap nyomvonalát egy madzag segítségével
  2. Ássuk ki a földet
    • 1 méternél alacsonyabb támfalnál 30 cm mélységben
    • 1 méternél magasabb, de embermagasságnál alacsonyabb támfal esetében 50 cm mélységben
  3. Tegyük le az alap első rétegét — a homokot és a kavicsot
    • 1 méternél alacsonyabb támfalnál 20 cm vastagságban
    • 1 méternél magasabb, de embermagasságnál alacsonyabb támfal esetében további 20 cm vastag betonréteget is öntsünk rá
  4. Rakjuk le a rézsűköveket egymás mellé, a megfelelő hézaggal ellátva
    • 1 méternél alacsonyabb támfal esetében a homokos, kavicsos alapra
    • 1 méternél magasabb támfal esetében a betonba — ez után pedig ütögessük be őket egy gumikalapács segítségével
  5. Az első elkészült sort töltsük fel termőfölddel, mulccsal vagy kulé kaviccsal
  6. Stabilizáljuk a rézsűköveket — öntsük be közéjük és mögéjük a maradék homokos kavicsot, illetve a korábban kiemelt földet
  7. A második sort félig elcsúsztatva tegyük le a nagyobb stabilitás érdekében

A kerti támfal építése nem nagy ördöngösség — azonban jóval komolyabb szakértelmet kíván, amikor embermagasságú, vagy annál is nagyobb támfalakról beszélünk.

Ezekben az esetekben rendkívül fontos a szakemberek jelenléte, hiszen a nem megfelelően kivitelezett támfalak balesetveszélyessé válhatnak!

Bármelyik megoldást is választjuk — az alacsonyabb, házilag kivitelezett, vagy éppen a magasabb, szakemberek által megvalósított támfalat —, minőségi alapanyagokra biztosan szükségünk lesz!

Minőségi beton támfalelemek ára, beszerzése

Ahhoz, hogy a végeredmény tartós, minőségi és esztétikus legyen, rendkívül fontos, hogy a megfelelő anyagokkal dolgozzunk.

Mivel kültérről van szó, ezért az időjárási körülmények kritikus szerepet játszanak abban, hogy az épített elemek milyen gyorsan amortizálódnak le, milyen gyakran szükségeltetik javítani vagy ápolni őket, illetve milyen hosszú élettartammal fognak rendelkezni.

A rézsűköveket és beton támfal elemeket — ahogy utóbbi neve is sugallja — főleg támfalak építéséhez használjuk, amelyeknél egyáltalán nem mindegy, hogy a kivitelezés hogyan történik.

A jó munkához tehát elengedhetetlen mind a szakértő munka, mind pedig a minőségi alapanyag használat!

Frühwald kínálatában az egyik legnépszerűbb termék nem más, mint a Fio, ami amellett, hogy igen praktikus, még könnyű is — ezáltal egyszerűen használható az építkezések során, minősége miatt mégis megfelelő strapabírással rendelkezik.

Amennyiben pedig a rézsűkövet támfal építés helyett inkább Amennyiben pedig a rézsűkövet támfal építés helyett inkább növényedényként vagy flórakosárként használná, bátran ajánljuk a Liastone -t, amely rengeteg kerti ötlet megvalósításához kínál kreatív megoldást a ház körül.

Kellemes formavilág, természetes színek és felületek — izgalmas színfolt az Ön kertjében.