Útmutató térkövezés, térkő választás és térkő lerakás témakörben!

Építkezel vagy felújítasz, és már éppen a kertrendezésnél tartasz? Azon gondolkozol, hogy a térkövezés feladatát meg tudnád-e magad oldani?

Cikkünkben összefoglaltuk a sikeres térkövezés elengedhetetlen szempontjait és lépéseit

Térkövezett felület tervezése

Először is gondold át, hogy milyen célra szeretnél térkövezett felületet és mely helyekre! Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy milyen célra használod a térkövezett területet.

Ha kizárólag gyalogos közlekedést tervezel az adott területen – például járdát vagy teraszt építesz – akkor választhatsz 4 cm-es vastagságú térkövet is. Ha azonban személyautóval is közlekedni fogsz rajta – például kocsibehajtó vagy parkoló a cél, akkor minimum 5, de inkább 6 cm-es vastagságú térkő az ideális. 8 vagy 10 cm-es térkő vastagság csak tehergépjármű forgalom esetén szükséges.

Térkövezett felület méretének kalkulálása – térkő és szegély szükséglet számítás

Miután eldöntötted, hogy mire szeretnéd használni a térkövezett felületet, a következő lépés az, hogy mérd ki pontosan, hogy hol szeretnél térkövezni!

A legjobb, ha méretarányos rajzot is készítesz a tervezett térkövezett területről. Ez azért különösen fontos, mert csak így tudod kiszámolni, hogy hány m2 térkőre van szükséged, és hány folyóméter szegélyre.

Térkő kiválasztása

Már tudod, hogy milyen vastagságú térkőre van szükséged, és azt is, hogy hány m2-re. Már csak azt kell eldöntened, hogy neked milyen színvilág és formátum tetszik. Fontos, hogy a térkő összhangban legyen a homlokzat és a kerítés színével, és a ház stílusával. Ez jelentheti azt is, hogy a térkő és a homlokzat színe hasonló, vagy éppen ellenkezőleg, kontrasztot képeznek egymással.

A dizájn szempontjából még fontos kérdés a térkő lerakási minta. Ez azért is lényeges, mert a térkő szükséglet kiszámolásakor alapvető fontosságú, hogy a lerakási minta alapján kalkuláljunk.

A legfrissebb trendek szerint használhatunk többféle színt és formátumot is, hogy ezáltal alakítsunk ki modern és egyedi felületeket. Fontos, hogy rajzoljuk meg a kiválasztott térkő mintát, és pontosan számoljuk ki az egyes térkő színek, formátumok anyagszükségletét.

Ágyazat építés térkövezés előtt

A térkövezés első gyakorlati lépése a földmunka. A kiszemelt területen ki kell emelned a talajt – agyagot vagy anyaföldet – mindaddig, amíg el nem éred a stabil réteget. Fontos, hogy az alapot 20-30 cm-el szélesebbre ásd, mint a burkolandó felület, mert a szegélyek lerakásához erre a területre szükséged lesz.

Fagyvédő/alsó hordozó réteg kialakítása térkövezés előtt

Az alsó hordozó réteg vastagsága minimum 15-30 cm legyen. Legideálisabb a 20-55 mm szemcseméretű zúzottkő. Erre épül a felső hordozó réteg, mely minimum 10 cm vastag legyen és a felhasznált zúzottkő szemcsemérete pedig 10-20 mm legyen.

A térkő lerakása

A térkő lerakásához feltétlenül szükséges eszköz egy gumikalapács, ez már létezik fekete-fehér változatban is, hogy a világos színű térkövön a kalapács fehér színű része ne hagyjon nyomot.

A térkövet a széleken többnyire vágni kell, erre a célra használhatunk vizes vágót vagy sarokcsiszolót.

Mivel a térköveken többnyire távtartók találhatóak, ezért a fuga kimérésével nem kell foglalkoznunk, elegendő, ha gumikalapáccsal a helyére illesztjük a térköveket.

Amint leraktuk a térkövet a megfelelő lerakási mintával a kimért helyre a következő lépés a fugázás. Erre a célra fugahomokot érdemes választani, melyet a térkő fugái közé kell besöpörni. Ehhez durva seprűre lesz szükségünk.

Miután elkészült a térkövezett felületünk, már csak annyi a teendőnk, hogy élvezzük a munkánk gyümölcsét és vigyázzunk rá, hogy hosszútávon is változatlan minőségben megmaradjon.